Ingrediënten

Voor het deeg

  • 350 gr bloem
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 gr roomboter
  • 1 ei
  • 50-75 ml water
  • 2 tl anijszaadjes
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 sinaasappel, rasp
  • snuf zout


Voor het spijs

  • 150 gr amandelmeel
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 ei ½ citroen, sap


Voor het glazuur

  • 1 el bessensap
  • 100 gr poedersuiker


Voor de versiering

  • 200 ml slagroom
  • 25 gr suikervruchtjes of gekonfijte sinaasappelschil als garnering


Bereiding: Oranjekoek

Bekleed een vierkante bakvorm van ongeveer 22 centimeter met bakpapier. Als je de vorm van tevoren licht invet, dan verschuift het papier minder.

Maak een samenhangend deeg door alle ingrediënten voor het deeg door elkaar te mengen. Dit kan goed met een staande mixer en anders maak je het begin met een handmixer en kneed je het vervolgens door met de hand. Het deeg is wat plakkerig, maar dat hoort zo. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast.

Maak ondertussen het amandelspijs door de gemalen amandelen te mengen met de suiker, het ei en het citroensap. Als je er de tijd voor hebt, zou ik het spijs een dag eerder maken, dan is het beter van smaak.

Verwarm de oven voor op 165 ᵒC.

Verdeel het deeg in twee stukken. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol de helft van het deeg uit tot de grootte van de bakvorm. Bekleed de bodem van de bakvorm met de deegplak en verdeel het amandelspijs hier overheen. Rol nu ook de andere helft van het deeg uit, leg dit voorzichtig op de spijslaag en druk het een beetje aan. Probeer de koek zo vlak mogelijk te krijgen, zodat je het glazuur er straks netjes op kunt smeren.

Bak de koek in 30 minuten gaar. Laat je niet verleiden om de koek langer in de oven te laten staan, omdat hij nog niet verkleurd is. De bovenkant blijft vrij bleek.

Maak nu het glazuur. Roer het bessensap samen met de poedersuiker door elkaar. In het begin lijkt de hoeveelheid poedersuiker waarschijnlijk teveel om er een mooi glazuur van te maken, maar als je het goed mengt, komt het goed. Het glazuur mag niet te dun zijn, omdat het dan transparant opdroogt.

Smeer het glazuur met een paletmes over de koek, verdeel het netjes en laat het opdrogen. Als de koek goed is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom met de suiker opkloppen. Versier de koek met wat toefjes slagroom en garnituur naar keuze.

Snijd de koek in 16 mooie stukken. Eventueel kun je de randen van de oranjekoek wegsnijden, zodat hij er mooi strak uitziet. En zodat je zelf even kunt voorproeven, natuurlijk.

Bron: Rutger Bakt